dijous, 16 de febrer del 2012

FINS ON ARRIBARÀ LA NOSTRA ACTUACIÓ

El passat 15 de Desembre de 2010 va començar a la nostra comarca un dels projectes per a la joventut més ambiciosos que poden haver a la nostra zona: L’Escola Taller Els Ports. Encara que quan es va presentar el projecte, no eren tant conscients de fins on arribaria la crisi (què no és mundial, no ens enganyem, és del països mediterranis, històricament els de millors climes i en conseqüència, millors terres i producció) i es va projectar pensant en uns diners, unes ajudes, unes instal·lacions,…
Des d’eixe moment fins ara, ens hem tingut que enfrontar a molts obstacles, a moltes situacions molt difícils i dures que ens ha posat la vida davant, que sí, ens han fet madurar, però el preu ha sigut caríssim.
Però tenim els objectius que te tota persona a molts nivells. Un d’ells, el econòmic (treballar per a viure) i l’altre la faena, la famosa “construcció d’un viver forestal i centre de formació al polígon industrial de Cinctorres”.
D’aquest tema és del que vull parlar, de que poc a poc el nostre objectiu es troba  un poc més lluny. La realitat és que a ha començat el treball a la parcel·la. La Mancomunitat Comarcal Els Ports, la nostra entitat promotora, ha tret diners d’on pareixia que no hi havia (han canviat tant les coses en un any!) i tenim fet el moviment de terres, les soleres i les cimentacions. També, després de la concessió per part de l’Ajuntament de Cinctorres hem posat la llum d’obra i hem fet una caseta per a posar la ferramenta, un vàter,… On han participat totes les especialitats a excepció dels jardiners, que s’ocupen de adequar el polígon dels futurs arbres que després donaran ombra a les parcel·les i convidaran als visitants per tal de que entren a un lloc que pot arribar a ser ben agradable.
¿Què ens quede? Quasi tot, la veritat, ens quede posar l’estructura de l’hivernacle, revertir-lo tot per dins en quant a electricitat i fontaneria. Fer el que anava a ser el centre de formació, en un petit taller, un aula gran, un despatx i uns vàters. Fer la nostra parcel·la ben bonica,… i alguna cosa més.
Si ho aconseguirem o no, no ho sabem. I per primera volta, tant treballadors com alumnes som conscients que no es troba a les nostres mans, que d’un costat hi ha ganes i l’energia de la joventut per a treballar i aprendre, i d’altra banda, l’experiència i les ganes d’organitzar i fer les coses el millor que es puga.
Generalment, experiència, organització, interès, constància i treball son valors que poden assegurar l’èxit. En aquests moments no, per a aconseguir-ho és necessària la inversió. Però…. ¿On estan els diners? A les meves butxaques NO!!!!!!!
Foto de la visió de la part de baix de la parcel·la al començar les cimentacions.

Foto durant les cimentacions.

Foto de la caseta per a guardar les coses i el cartell de l'Escola Taller.

dimecres, 15 de febrer del 2012

UN ANY A L'ESCOLA TALLER

Ja fa més d'un any que vam començar amb aquest projecte i moltes són les coses que ens han passat durant aquest temps. Coses bones, però també coses molt roïnes. I ací seguim, tots a una, afrontat les adversitats que pareix que no s'acaben mai.
Ens ha costat molt arribar a iniciar el projecte de l'hivernacle i, ara que pareixia que ja estava tot en marxa, una nova contrarietat ens impedeix continuar. A causa de la mala gestió del nostre govern, la Mancomunitat no ha cobrat la subvenció que tenia concedida per al nostre projecte i no tenim els recursos necessaris per dur a terme el nostre treball.
Tenint en compte que fa mesos que no cobrem el nostre sou, els ànims ara mateix estan molt baixos, tan per part del alumnes com per l'equip docent, i no podem deixar de preguntar-nos si l'hivernacle de Cinctorres arribarà per fi a ser realitat algun dia.

divendres, 10 de febrer del 2012

L’ESCOLA TALLER ELS PORTS A LA FIRA DE CEVISAMA


Dins de les eixides formatives que tenia programades l’Escola Taller i en un intent de tornar a la normalitat, encara que no hagem cobrat els diners pendents de la Fase 2 que abastava fins el 15 de Desembre de 2011, els alumnes de l’especialitat d’obra van marxar ahir dia 9 de Febrer fins la Fira de Mostres de València per tal de acudir a la cita dels especialistes en la matèria, a Cevisama (Fira Internacional del taulell i les seves innovacions).

A l’arribada a la mateixa van veure la distribució dels diferents pavellons en els que es troba dividida. Hi havien una gran representació de totes les empreses del taulellet més remembrades de la província, de la comunitat i de l’estat. Moltes d’elles situades a la nostra provincia.

Encara que el que més va cridar l’atenció tant al professor com als alumnes va ser l’exhibició que estaven fent de diferents productes i tècniques allí mateix, per a que tots pogueren veure altres formes de treballar i poder aprendre de les mateixes.

La maquinaria, les noves innovacions, els preus,… també varen ser aspectes destacables que vinculen més si cal, la relació dels alumnes en el mercat laboral.

També estaven presents els representants de la termo-argila, material que encara no és molt conegut i que a voltes es gasta sense tindre una experiència prèvia i del que els alumnes de l’Escola Taller de aquesta especialitat han aconseguit el títol de monitors, col·locadors i supervisors, en alguns casos.

La sensació una volta finalitzada tota la volta per la Fira va ser positiva i d’haver aprés un poc més del que sabien i també de la forma de relacionar-se que hi ha al sector, sobretot respecte als grans compradors que allí estaven.

Fira de Cevisama